In mijn periode van verdrietverwerking heb ik regelmatig mijn gevoel van mij afgeschreven. Dat luchtte op. Het hielp mij in mijn rouwproces. En nog steeds vraagt het litteken op mijn hart om aandacht. Dus ik blijf schrijven.  Ik deel hier mijn verhaaltjes. Niet alles is van mijzelf. Je leest ook teksten die mij inspireren.

Onverwerkt verdriet zit goed functioneren in de weg

Een van de uitdagingen waar ik mee te maken kreeg als secretaressecoach was het helpen van mensen die wel de capaciteiten hadden om op het gewenste niveau te presteren, maar die toch iets misten.

Onderzoeken

Soms is de oorzaak van een slecht functioneren op het werk een onverwerkt trauma. Dit kan zich uiten in lichamelijke of psychische klachten, zoals vermoeidheid, huilbuien, vermijding of ziekteverzuim.

Doorvragen

Heeft de werknemer iets meegemaakt dat een grote impact had? Hoe heeft dat hem/haar beïnvloed? Waarom is hij/zij uit evenwicht geraakt? En hoe kan hij/zij weer in balans komen? Wat is daarvoor nodig?
Dit zijn de vragen die ik nu gebruik om voor de werknemer onder mijn begeleiding de juiste richting te bepalen.

Stimuleren

Het is belangrijk om het personeelslid in kwestie te stimuleren om het trauma onder ogen te zien en ermee aan de slag gaat. De meerwaarde is dat iemand niet wegzakt in een depressie of angststoornis. Het zorgt er juist voor dat iemand na een herstelperiode met meer vitaliteit en extra emotionele intelligentie weer aan het werk gaat.

Lees verder.

Rouwen doe je niet alleen bij overlijden. Ook voor/na/tijdens een scheiding, ontslag, ziekte, pensionering, of een empty-nest is er rouw. Verdriet om wat je is overkomen. Zet een rouwcoach / rouwmentor in om zelf weer te kunnen sturen.

Impactvolle ervaringen in je leven vragen om (h)erkenning en liefdevolle aandacht met als doel om wat er is gebeurd echt aan te kijken, te doorvoelen, te accepteren en vervolgens opnieuw te integreren in je levensverhaal.

Face your life-changing event