In mijn periode van verdrietverwerking heb ik regelmatig mijn gevoel van mij afgeschreven. Dat luchtte op. Het hielp mij in mijn rouwproces. En nog steeds vraagt het litteken op mijn hart om aandacht. Dus ik blijf schrijven.  Ik deel hier mijn verhaaltjes. Niet alles is van mijzelf. Je leest ook teksten die mij inspireren.

Ondernemer Dennis: “Het verdriet om het faillissement en de scheiding kwam pas jaren later”

Dennis is op zijn manier een succesvol ondernemer. Met de klemtoon op zijn manier.
Impactvolle gebeurtenissen in zijn leven leerden hem hoe hij eerst naar zichzelf mag luisteren en daarna pas handelt.

Vanaf het moment dat hij een beetje achterover kon leunen omdat de zaken zo goed gingen, kwamen de herinneringen van 10 jaar geleden naar boven: het verlies van zijn bedrijf door een faillissement en als gevolg daarvan zijn echtscheiding.

Dennis had een succesvol bedrijf dat veel belangstelling trok voor een fusie. Hij besloot te fuseren met een groter bedrijf, maar dat pakte verkeerd uit. Een faillissement kon niet uitblijven. Hij verloor niet alleen zijn bedrijf, maar ook zijn huwelijk en zijn zelfvertrouwen.

Na een aantal jaren ontmoette hij zijn nieuwe vrouw, die hem hielp om zijn verhaal te delen en zijn emoties te uiten. Hij huilde wekenlang en voelde zich daarna opgelucht en bevrijd van de pijn in zijn lichaam.
Dennis leerde van een mental coach te luisteren naar zijn lichaam en te reflecteren op zijn leven. Hij vond een nieuwe balans tussen zijn lichaam, geest en hart.

Lees het verhaal van Dennis:

“Hier wil ik mijn persoonlijke verhaal delen over hoe een bedrijfsfaillissement en een echtscheiding mijn leven compleet op zijn kop zette.
Het verdriet om het faillissement en de scheiding kwam er pas jaren later uit. Ik dacht dat ik alles goed had verwerkt, maar in werkelijkheid had ik mijn emoties onderdrukt en genegeerd. Ik was zo gefocust op het overleven en het opnieuw opbouwen van mijn leven dat ik geen ruimte had om te rouwen om wat ik had verloren. Maar dat betekende niet dat het verdriet weg was. Het bleef zich opstapelen in mijn onderbewustzijn, totdat het te veel werd om te dragen.”

Ruim 10 jaar geleden

“Ik had een succesvol bedrijf waar ik trots op was. Veel bedrijven wilden met mij fuseren, maar ik koos voor de grootste en de beste. Dat was een grote fout. Ik kon niet goed samenwerken met de andere directeur, die beslissingen nam die ik niet begreep. Mijn bedrijf ging failliet en ik verloor alles waar ik voor had gewerkt.
Ik was zo verdrietig en boos dat ik mijn vrouw van me afduwde. Zij kon het niet meer aan en wilde scheiden. Niets had ik meer om voor te leven.
Daarom besloot ik alles achter me te laten en naar het buitenland te gaan. Hier maakte ik een nieuwe start en door dag en nacht te werken probeerde ik mijn verleden te vergeten. Ik dacht dat ik sterk was, maar ik was eigenlijk bang om te voelen.”

8 jaar later

“Toen ontmoette ik haar. Ze was lief én geïnteresseerd in mij. Ze vroeg naar mijn verleden en ik vertelde haar alles wat ik had meegemaakt. Het was alsof ik een film zag van iemand anders. Maar het was mijn leven.
Daar was het moment dat ik brak. Wekenlang heb ik gehuild. Ik huilde om mijn bedrijf, om mijn ex-vrouw, om mezelf. Alles wat ik had opgekropt in mijn lichaam liet ik los. Ik voelde me daarna zo opgelucht en bevrijd. Alsof ik weer ruimte had om goed te ademen.”

Hulp gezocht (en gevonden)

“Bizar dat jaren later het verdriet alsnog naar boven kwam en ik werd overspoeld door pijn en rouw. Ik besefte dat ik hulp nodig had om mijn verlies te verwerken en verder te gaan met mijn leven. Met behulp van therapie en steun van mijn nieuwe vrouw, van vrienden en familie kon ik langzaam mijn wonden helen.
Tijdens de coaching leerde ik mijn verdriet erkennen en uiten. Ik leerde om compassie te hebben voor mezelf en om los te laten wat ik niet kon veranderen maar te richten op wat ik wel kon beïnvloeden. Dit proces heeft me sterker gemaakt en me geleerd om dankbaar te zijn voor wat ik heb.”

Dankbaar

“Het was geen makkelijk proces, maar het was wel de moeite waard. Door mijn verdriet toe te laten, kon ik het ook loslaten. Door de nieuwe balans tussen mijn lichaam, geest en hart voel ik me lichter, vrijer en gelukkiger. En ontdek ik – als vanouds – weer nieuwe mogelijkheden!
Ik kan nu zeggen dat ik het niet alleen overleefd heb, maar ook gegroeid ben. En dat is iets waar ik trots op ben.”

Dennis, vastgoedondernemer

Impactvolle ervaringen in je leven vragen om (h)erkenning en liefdevolle aandacht met als doel om wat er is gebeurd echt aan te kijken, te doorvoelen, te accepteren en vervolgens opnieuw te integreren in je levensverhaal.

Face your life-changing event